Предварителният анализ на иракския доклад за оръжията за масово унищожение ще бъде готов на 19 декември. Това съобщи ръководителят на Комисията на ООН по наблюдение, контрол и инспекции Ханс Бликс.

Иракският доклад бе предаден в ООН в неделя вечер. Багдад го изготви в съответствие с изискванията в резолюция 1441 на Съвета за сигурност. Документът се състои от близо 12 000 страници и 12 компактдиска и съдържа подробни описания на химическите, биологичните и ракетните програми на Ирак. По думите на Бликс, работата над доклада продължава с пълен ход както в Ню Йорк, така и във Виена, където експертите на МААЕ анализират ядрената му част. Ханс Бликс съобщи, че анализът на главната част на документа, възлизаща на около 3000 страници, ще бъде завършен в петък. Почти 500 страници от тях трябва да бъдат преведни от арабски език.

Ръководената от Ханс Бликс комисия се обърна към петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН да извършат паралелен анализ на документа и да излязат с препоръки пред комисията, отговаряща за оръжейните инспекции в Ирак. До понеделник Бликс се надява да има така наречения работен вариант на иракската декларация, който ще представи и на десетте страни-непостоянни членки на Съвета за сигурност.