Как би искала да се развие сериалът този сезон?

Доколкото знам тази година ще се фокусираме повече върху медицинския аспект на сюжета. Това много ме радва, защото много харесвам този елемент в сериала – как различните герои се справят с медицинските задачи. Например в живота на Кали, която е шеф на специализантите, се случват определени неща и подходът й към работата ги отразява – това е много интересно. Моята героиня е представител на жените хирурзи в сериала, а това е типично женски сериал. Бих искала да видя по-ясно обрисувана работата на жената хирург в област, която е традиционно мъжка. Има доста драматизъм в това колко е трудно жена да бъде хирург и аз искам да го видя, защото жените, които практитуват тази професия, са стигнали върха, те са най-добрите.

От друга страна, сериалът трябва да допада на масовата аудитория...
Мисля, че това е вечният въпрос – какво е да работиш за телевизията, ако имаш по-различни творчески и художествени цели. Какво се случва с шоуто, когато то стане супер успешно и известно в цял свят. Тогава сценаристите не трябва да бъдат просто източник на добри креативни идеи, а това, което създават, трябва да допада на най-широката аудитория. Мисля, че подобен успех е много трудно да се поддържа. Сценаристите усетиха, че е време да сменят фокуса от взаимоотношенията между героите към медицинските случаи, защото това е същинската сила на сериала, там, откъдето той тръгна. За нас, актьорите, това също е предизвикателство.

Всичко ли ще се върти около работата на Кристина този сезон, или около това, което се случи със сватбата? Тя намрази ли мъжете?
Всъщност въвеждането на д-р Хан и това, че нейният образ е свързан с този на моята героиня означава, че д-р Хан държи ключа към много неща. Но аз съм много доволна от тази сюжетна линия, която мисля, че ще продължи цялата година, защото показва интересни страни от личността на Кристина и начина, по който се справя с професионалните предизвикателства. Мисля, че в крайна сметка Кристина ще се опита да превъзмогне сърдечната си драма, но ще видим.

Сандра, как ти се струват всички аспекти на работата? Можеш ли да живееш без славата, без пресата?
Разбира се, но публичността е важна за сериала. Нямам нищо против да ви разказвам за "Анатомията на Грей", колеги. Това дори е част от работата ми. От някои публични изяви съм се отдръпнала обаче, защото не мисля, че ми помагат да бъда добра актриса.

Ще се присъедините ли към момчетата с тестостерона, защото изглежда, че този сезон ще бъде по-мъжки?
Мисля, че скоро всички ще започнем да измисляме истории и ще ги даваме на сценаристите да ги реализират.

Снимала си филм с Джулиан Мур?
Да, имах един снимачен ден в новия филм на Фернандо Мейрел – A Vision of Blindness (2008). Не съм работила директно с Джулиън, но филмът e страхотен.