Жителите от източното крайбрежие на Кения получават безплатна медицинска помощ в полева болница на американската армия. Американски и кенийски войници провеждат съвместни учения край военно-морската база "Манда". Те предоставиха своя лазарет на местните жители, които рядко виждат лекар.

750 американски морски пехотинци и 240 кенийски войници провеждат двуседмични съвместни учения. В частта за хуманитарна помощ на населението те отвориха военно-полева болница за жителите на близкото селце. Много от тях никога в живота си не са преминавали медицински преглед, нито са виждали зъболекар.
Според зъболекаря от Луизиана Роман Фарар, много е важно местните жители да повярват, че американците са техни приятели и съюзници. Учението е планирано далеч преди двойната атака в Момбаса на 28 ноември, когато загинаха 16 души. След терористичния акт значението на военното сътрудничество нарасна особено много, тъй като сега войниците от двете армии разиграват и ситуации за борба с тероризма.
Според наблюдателите Кения става все по-важен съюзник на запада в нестабилния район на източна Африка, където съседните страни на Кения Сомалия, Судан, Бурунди, Уганда и Конго се водят граждански войни.