Две ядрени подводници, френска и британска, са се сблъскали леко този месец, без да предизвикат заплаха за сигурността, обяви днес министерството на отбраната в Париж, потвърждавайки съобщенията на британския печат за инцидента.

Подводниците извършвали рутинно патрулиране в Атлантическия океан, когато "за кратко влезли в контакт" движейки се на "неголяма дълбочина" с много ниска скорост, уточни пресцентърът на министерството. Никой не е пострадал при инцидента, при който не са били изложени на опасност нито мисията, нито ядрената сигурност. Капитанът на френската подводница заяви пред агенцията, че сблъсъкът станал преди няколко дни, но не разкрил повече подробности.

Сблъсъкът беше потвърден и от командващия британските ВМС адмирал Джонатън Банд.  

На 6 февруари френските ВМС съобщиха, че подводницата им "Льо Триомфан" се блъснала в "потопен предмет", при което бил повреден сонарният купол, разположен в предната част на кораба. Въпреки инцидента подводницата успяла самостоятелно да се добере до базата си на остров Лонг. От британска страна, става дума за подводницата "Вангард", според британски вестници.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето