Хора от две кърджалийски села тази сутрин внесоха протестна подписка в посолството на Съединените щати в София. Те са роднини и съселяни на семейство, което през август загина при автомобилна катастрофа в окръга Кинг Каунти край град Сиатъл, щата Вашингтон. В края на миналата седмица окръжната прокуратура реши да не повдига обвинения срещу жената, която удари с джипа си колата на българските имигранти. При удара, колата избухна и в нея изгоряха мъжът, жената и двете им деца.

Тази сутрин пред американското посолство дойдоха бащите на загиналите Фикрет и Гюлбахар Атила. Те бяха донесли със себе си около 800 подписа.

"Как става така - четири човека да са умрели и нищо да няма. То държава ли е това? Уж супер-държава, да утрепят 4 деца, семейство и нищо няма", казва Фикри Изет Юмер, баща на Фикрет Атила  


На десети август 14-годишната "Хонда Акорд" на българските имигранти угаснала в дясното платно на магистралата към шест и половна вечерта. Не след дълго, нов джип "Форд Експлорър" удря повредената кола в багажника и тя избухва в пламъци. Според полицейското разследване, шофьорът на джипа 25-годишната Сара Потс е превишавала разрешената скорост с около 20-30 километра в час. Освен това, докато е карала, тя е говорела и по мобилния си телефон.

В избухналата хонда изгарят 26-годишната Гюлбахар и дъщерите Еда и Седа, съответно на две и четири години. 40-годишният Фикрет умира в болница няколко дни по-късно.

След катастрофата, местната пътна полиция препоръчва на прокуратурата да повдигне срещу Сара Потс четири обвинения за непредумишлено убийство поради невнимание при шофиране.

Българският посланик в Съединените щати, Елена Поптодорова потвърди за Би Ти Ви, че Сара Потс е женена за полицай. След като прокуратурата решава да не повдига обвинения, тя трябва да плати само 490 долара глоба за превишена скорост.

Но, Елена Поптодорва заяви, че посолството ще изпрати нота до Държавния департамент на Съединените щати.

Елена Поптодорова

"Нашата надежда е, че с едно писмо, с едно обръщение към прокурор и с активните дейтсвия на адвоката на семейството можем да постигнем преразглеждане на случая", каза Елена Поптодорова, посланик на Република България в САЩ.

Фикри Юмер казва, че синът му заминал за САЩ преди 12 години. Негови приятели казват, че той силно вярвал в американската мечта.


По-късно сутринта американският посланик Джеймс Пардю е приел близките на загиналите. Посланикът е обещал да отнесе въпроса към Държавния департамент.