Само за първите дни на 2009 г. възникнаха 12 характерни произшествия, свързани с експлоатацията на газови бутилки и уреди, които работят на пропан-бутан. От общо 47 пострадали за периода, 29 - или близо 60% са пострадали в инциденти при експлоатацията на газови уреди и съоръжения, съобщиха от пресцентъра на МВР.

За предотвратяване на инциденти пожарникарите съветват: внимателно запознаване с правилата за безопасност преди ползването на отоплителни уреди на газ; стриктно спазване на изискванията за пожарна безопасност при експлоатацията на отоплителни и нагревателни уреди и съоръжения.

В тази връзка от началото на годината огнеборците са подготвили за публикуване и излъчване над 800 конкретни материала, в които припомнят основни правила. В практическата дейност на пожарникарите един от приоритетите при проверките на газстанциите е контролът да не се допуска зареждането на бутилките с газ пропан -  бутан, извън специално устроените за целта пунктове.

Своевременно се осъществена контрол и се проверяват обекти за обществено обслужване (ресторанти, клубове, дискотеки, кафенета, магазини и др.) като са проверени над 5000 и са констатирани близо 800 нарушения. За отстраняването им органите за пожарна безопасност са приложили съответните административно- наказателни мерки и за преустановяване експлоатацията на неизправните и опасни съоръжения.

Повторно са дадени указания на органите за ПБС в страната да разширят обхвата и да продължат проверките, като търсят и съдействието на местните представители на ДАМТН /Държавна агенция за метрология и технически надзор/. За целта е изпратено и уведомително писмо до председателя на ДАМТН за регистрираните произшествия с газови уреди и основните нарушения на правилата за безопасност, констатирани при проверките.

Подобен проблем преди години създаде опасността от инциденти в автомобили, оборудвани с газови уредби, припомниха от пресцентъра на МВР. Тогава от страна на органите на ПБС бе инициирано предложение до ДАМТН и "Пътна полиция"–МВР и след инициираните промени в нормативната уредба, бе въведен единен знак (стикер) за наличие на газова уредба в автомобила. Това доведе до завишаване на контрола върху тези уредби, както при монтажа им, така и периодично при тяхната експлоатация.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето