Американски самолет кацна аварийно във водите на река Хъдсън в Ню Йорк. Като по чудо жертви няма. Самолетът Еърбъс А 320 на американската авиокомпания Ю Ес Еъруейз излетял от летище Ла Гуардия край Ню Йорк за град Шарлът в Северна Каролина. Малко след излитането той се сблъскал с ято птици. Два от двигателите на машината отказали. Пилотът се опитал да се върне на летището, но не успял. Тогава решил да кацне аварийно по корем в реката.

Всички 150 пасажери и петчленният екипаж са невредими. Те бяха извадени от ледените води на реката.

"Излетяхме от Ла Гуардия и след три-четири минути се чу силна експлозия отляво. Появи се първо пушек, после двигателят пламна. Седях на такова място, че видях всичко. Започнахме да кръжим и си помислих, че ще се върнем да кацнем на летището. Изведнъж обаче прозвуча гласът на капитана: "Пригответе се за сблъсък!" Хората се спогледаха изумени, не знаеха какво да правят, започнаха да шепнат молитви", каза Джеф Колоджей, пасажер.

Местните власти обявиха пилота за герой заради хладнокръвното му и професионално поведение. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг заяви, че пилотът е направил невиждано майсторско кацане. По мнението на специалисти късмет са имали не само пътниците, но и жителите на околните сгради. Приводняването на летателния апарат в река Хъдсън стана в непосредствена близост до гъстонаселения Манхатън.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето