Миньор загина при трудова злополука в рудник "Крушев дол" в Мадан. Загиналият е Любомир Ефремов, на 46-години от село Мъглища. Незабавно след получаване на сигнала е сформирана оперативна група, която е започнала оглед на местопроизшествието.

Подземният работник бурил с пистолет в скала, от която се отчупил около половин тон скален къс и го затрупал. Малко преди трагедията колегата му, с когото били нощна смяна, се е отдръпнал встрани, за да спре крановете на въздуха. След направените дупки, трябвало да заредят забоя с взрив и да взривят масива. Около двамата не е имало други работници, те са били звено, като Ефремов е бил звеноводът.

Причината за трагедията не е в резултат на човешка грешка, заяви Валентин Гаджев - изпълнителен директор на "Горубсо - Мадан". По думите му преди започване на работа е направен инструктаж и са спазени всички изисквания по трудовото законодателство.

Работниците са били с необходимото работно облекло и каски на главите, съобщиха от Инспекцията по труда в Смолян, като уточниха, че изясняването на обстоятелствата по случая продължава. Всички миньори имат застраховка "Живот", включително и загиналият Ефремов. Персоналната застрахователна сума на полицата му е около 74 хиляди лева, която при смърт се изплаща на сто процента.

Загиналият е бил трета степен миньор - майстор, работник с опит и близо 9 години стаж. Върнал се е в рудника преди около година заради по-ранното пенсиониране, оставали са му 6-7 месеца до пенсия. Той е семеен, има син и дъщеря, които са студенти.  

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето