Новоизбраният президент Георги Първанов получи поздравително писмо от либийския лидер Муамар Кадафи.
То бе връчено от временно управляващия мисията на Джамахирията у нас, Милад Моктар Кара.
Първанов обсъди с дипломата предстоящото дело срещу българските медици в Либия и нуждата от активизиране на двустранните икономически отношения.

Все още не ясно дали либийският лидер Муамар Кадафи ще приеме министър Паси, съобщи временно управляващият мисията на Джамахирията у нас Милад Мохтар Кара. Той предаде поздравително писмо от Кадафи до новоизбрания президент Георги Първанов.

Надяваме се процесът да завърши с оневиняване на българските медици, заяви след срещата външнополитическият съветник на Първанов Георги Димитров.

"Обсъдихме болния въпрос за българските медици. Искам да ви уверя, че този процес продължава да бъде прозрачен и обективен. Този процес не е политически", заяви временно управляващия посолството на Либия Милад Мохтар Кара. 

Първанов не е настоявал за допълнителни гаранции за обективност на процеса.

"Не може да иска допълнителни гаранции, защото такава гаранция е самият народен съд", каза Камал Далали, съветник в мисията на Либия. 

Според Димитров гаранция е и личната ангажиранст  на сина на полковник Кадафи.

От своя страна Първанов обещал нова политика към арабските държави.

"Разчитат много на България за едно конструктивно отношение при обсъждането на проблемите на арабския свят и сигурността на Близкия Изток в рамките на съвета за сигурност", заяви Георги Димитров.

За да премахнем идеологизирането и да възродим добрите си икономически отношения трябва да работят правителството, икономически ведомства и българските фирми, обобщи бъдещият външнополитически секретар на президента Първанов.