Животът на осемте пострадали при снощния взрив на газова бутилка в село Скравена продължава да бъде в опасност. Това заяви пред bTV директорът на клиниката по изгаряния в "Пирогов" професор Огнян Хаджийски. Причината за критичното състояние са отровните газове, които хората са вдишвали при пожара.

Утре предстоят тежки операции на някои от обгорените. С най-голяма опасност за живота е 54-годишната Диляна Петкова, която е с 85% изгаряния.

Със 70 на сто изгаряния е 44-годишният Йордан Йорданов, а със 60% е 40-годишният Иво Петков. Останалите пострадали са с изгаряния между 10 и 40%.

"При изгарянията нещата не стоят като при другите травми - в рамките на 2-3 часа да се стабилизира всичко. Големите рани, големите болки, които имат пациентите и загубите от раните поставят един много сериозен въпрос за тяхното лечение, така че не можем да кажем, че те са в стабилно състояние. Но смятам, че поне за един двама нещата са по-спокойни, за останалите все още продължава борбата и за живота им", съобщи проф. Огнян Хаджийски.

Кървави следи в снега пред кръчмата на Скравена показват къде пострадалите от взрива са се опитвали да потушат огъня от телата си.

Миролюба Бенатова и операторът Евгени Генов се срещнаха с близките на жертвите и с хората, опитали да спасят живите факли.

Иван е сред първите, които виждат какво се случва, когато газова бутилка гръмва в кръчмата на сто метра от къщата му, в центъра на Скравена. Той е гасил свои съселяни в снега. Ето какво разказа:

"Един човек лети и туп - на снега, една фигура гори във въздуха, чисти факли. Собственичката нямаше нищо по себе си. Кожата й лепнеше по ръцете на един, който тръгна да я вади".

Собственичката е Диляна Петкова на 54 години, с над 80%  изгаряния. Женена, с две деца.

Съпругът на пострадалата собственичка Петко разказва, че Диляна вчера заредила газовата бутилка.

"Взе, зареди бутилката и се върна. По принцип си има печка за отопление, а от другата - газова. не са една до друга, но как е било не знам. Какво е станало - не знам".

Полицаят от РПУ Ботевград Йордан Йорданов също е сред пострадалите. Той е женен, има син и дъщеря. Остава му година до пенсия.

19-годишната студентка по педагогика Лили си тръгва от новата работа. Отива да вземе баща си от кръчмата, за да се прибират заедно с колата. Днес Лили е с 35% изгаряния, а баща й Иво, който е на 40 години - е със 60.

"Било страшна работа, казала: приключи, моят живот беше до тук. Страшна трагедия, внучката студентка, беше с всичките си пари там, изгорели са. А сега трябват и 4000 лева за операция. Сега ще отида да видя да вдигнат загражденията, да видя дали не са останали някакви пари", сподели бабата на пострадалата студентка.

"Не знаеш какво те чака. Всичко е късмет, затова човек не трябва да мисли за утре, а да си живее пълноценно. Днес."

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето