
Ако искате да доживеете сто години, не спазвайте диети. Това показват проучвания сред столетници в Смолянско.
Родопите са известни като планината на столетниците. Хората, достигнали вековна възраст, тук се срещат по-често от други региони на страната. Краевед от Смолян изследва от десетилетия жизнените истории и съдбите на столетници в Родопите. Според проучването столетните родопчани никога не са спазвали диети.
"Най-важното е, че тези хора са консумирали всичко това, което са произвеждали в собствените градини, в собствените лехи. Обикновено зърнените храни, царевицата, зеленчуците. Доста от столетниците са готвили храни, които са оставали твърди дори след приготовляването, а те са масажистите на червата, на стомаха, благодарение на което перисталтиката се е поддържала непрекъснато", обяснява Георги Казалиев, преподавател по химия.
"Като бях малка, баща ми беше в Гърция и ми донасяше стафиди, много съм яла и нахут. След това всичко съм яла. Тиква, картофи, зеле, фасул съм яла. Най-обичам тиква да ям", разказва Мария Савова, 100 г.
Изследователите на столетници смятат, че това, което е съхранило вековните родопчани, е силният им дух. Според родопския хумор грижите им за тялото се обясняват с максимата "Давай на душата това, което иска, че ще дойде време нищо да не ще". Като бях млада ме болеше глава, като остарях - краката и ръцете ме болят, оплаква се баба Мария.
"На времето всичко е било премерено. Те не са употребявали спиртни напитки много. Въпреки че голямата част от столетниците са пили мастичка. Даже знаем, че възрастните жени тук са носили в пояса си паворче с мастичка, но са пили не повече от 100-150 г на ден", разказва още Казалиев.
Съдбите на повечето столетници в планината връщат към спомени за нелек живот, свързан с изпитания, лишения и много труд. За баба Мария от с.Чокманово тези сто години и сега изглеждат като миг. Родена е през годините, когато Родопите все още са били под турска власт.
"Нищо съм се не сетила, нито забравила... Всичко съм видяла за 100 години, всичко съм прекарала - и хубаво, и лошо".
"Всичко е било труд, труд, труд. Но важното е, че в този труд, въпреки че са изнемогвали, те са раздавали своя труд и своята благодат. Всички тези хора носеха в своето сърце, носеха в своето съзнание, носеха със себе си преклонението пред твореца. Тях ги крепеше великата сила на Бог. Аз бих казал, че дълголетието се дължи на високия дух, на високите морални качества. Тъй че те са живели в хармония с природата, подчинявали са се на законите на природата и са вървели напред", смята преподавателят по химия.
"Ние сме го предавали на вас, вие го предавайте на вашите деца, вашите деца ще го предават на техните деца. Да има спомени", пожелава баба Мария.
Според изследователя част от причините за дълголетие в тази планина се коренят в измерената зона на отрицателна йонизация на въздуха в района на Смолян, както и на пирамидалната структура на Родопите. Планина, чиито хълмове са не с конусовиден, а с пирамидален релеф.