Драстичното намаление на доставките на природен газ към торовия завод "Неохим", за малко не взривиха Димитровград.

Въпреки рисковете от голяма авария, снощи "Неохим" бе принуден да спре производство си за по-кратко време от необходимото.

Най-големият производител на изкуствени торове на балканския полуостров – "Неохим" усети кризата с газта, два часа преди официалното спиране на доставките за България. В 1.30 часа през нощта налягането на подаваната газ започва да намалява драстично.

"Газта се използва един път за технология, един път като горивен, топлинен елемент и когато нямаме необходимото време да реагираме за спирането, може да се стигне до взривна концентрация на природен газ и най-лошото", заяви Ангел Ангелов, зам.-директор на енергоресурси в "Неохим" АД.

За риска от взрив, с еквивалент колкото малка атомна бомба, своевременно са уведомени Министерството на извънредните ситуации, Министерството на икономиката и енергетиката и  Областната управа в Хасково

"Ако има опасност, тя няма да бъде само за Димитровград, тя ще бъде за цялата област и за съседните области и в никакъв случай няма да си позволим такова безотговорно поведение", категорична е Райна Йовчева, областен управител на Хасково.

Алтернатива на природения газ за компанията няма, а спряното производство не означава автоматично спиране на потребление на синьо гориво от страна на дружеството.

"Надявам се, че отговорните фактори ще преценят опасността от евентуално прекратяване  подаването на тези минимални количества газ, които са ни необходими", коментира Ангел Ангелов.

Ако кризата продължи 2 или 3 месеца, това ще донесе загуба от близо 30 милиона евро на торовия завод.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето