Все повече туристически фирми съвместно с болници предлагат услугата "медицински туризъм".  

Само за последните две години значително се е увеличил броят на чужденците, които избират нашите лечебни заведения за сложни манипулации и операции.

Пациенти от Съединените щати, Канада, Русия, Молдова, Украйна, Беларус и от Европейския съюз все по-често идват на лечение у нас. Само за година през една от големите софийски болници преминават над 4 000 чужденци.

Италианецът Джовани Лупо е приет по спешност в неврологичното отделение, но има обяснение, защо чужденците търсят медицинските услуги у нас.

Мисля, че цялостната система на лечение, която виждам да правят, за да се постигнат добри резултати. Това привлича чужденците. И естествено финансовата страна на въпроса - тук е много по-евтино", обяснява Джовани Лупо.

Освен ниските цени за определени сложни операции, чужденците идват и за да не губят време, попадайки в дългите списъци на чакащи за планови операции. За българските болници чуждите пациенти са финансова глътка въздух.

Планираният прием на чужденците е т.нар. "медицински туризъм". Организиран е от туристически фирми, които предлагат пакети с медицински услуги по договори с повечето болници у нас. Към пакетите са включени и туристически обиколни из страната.

Джовани скоро ще бъде изписан от софийската болница. Преди година заради същия проблем е лекуван в Белгия. Петдневният му престой струва 10 000 евро. За спешното му лечението у нас, здравният фонд ще плати в пъти по-малко.