Разминахме се с трагедия преди празниците. Малко след 5 ч. тази сутрин поредната техническа неизправност и човешка небрежност като по чудо не завършиха със сблъсък между бързия влак Горна Оряховица - София и идващa насреща частна товарна композиция.

Към 4.30 ч. тази сутрин изгаря предпазител на трансформатор на гара Ресен. Автоматично сигнализацията преминава в режим на авария, което означава, че движението на влаковете осигуряват батерии. 45 минути по-късно те вече са изчерпани.

"Около пет часа, пет и нещо вече почва да създава проблеми и на осигурителната техника и се налага за преминаване на телефонен способ за осигуряване движението на влаковете в междугарието Ресен – Поликраище", каза инж. Красимир Папукчийски, директор „Управление на движението на влакове".

Реакцията на дежурния диспечер обаче, закъснява. Подвеждаща информация подават и стрелките на гарата. Бързият влак преминава през спирката, където по разписание не спира. Машинистът на спрялата товарна композиция вижда, че срещу него се движи друг влак и започва да подава светлинни сигнали.

"Бдителността и на пътническия влак е била много добра, защото той следи показанието на сигнала", каза Иван Бакалски, директор "Сигнализация и телекомуникации".

На изхода на гара Ресен пътническия влак успява да спре едва на около двеста метра от товарната композиция. Пътниците се разминават само със стрес и близо 40-минутно закъснение.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето