Литературната награда на името на големия писател Йордан Йовков остана неприсъдена. Общинарите в Добрич не приеха решението на комисията, тя да бъде поделена между двама кандидати.

Наградата трябваше да бъде връчена по време на честванията на 130 години от рождението на писателя. Професор Светлозар Игов беше отличен за принос в изследването и популяризирането на йовковото творчество.

Първият носител на Йовковата литературна награда е  Дико Фучеджиев. Сред носителите й досега са още Емилиян Станев, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Антон Дончев. Според Светлозар Игов причина тази година призът да не бъде присъден е, че може би няма писатели от ранга на Йовков.

Специален гост на тържествата бе и внукът на Йовков - Боян Попов, който подари лист от ръкописа на „Чифликът край границата"  на дома-паметник на Йовков в града .Драматичният театър пък посвети на годишнината новата си постановка „Странноприемница край границата".

Тържествата продължават и днес в генералтошевското село Красен, свързано със живота на Йовков. „Певецът на Добруджа" е бил първия директор на местното училище и там е написал едни от най-запомнящите се разкази.