До протеста се стигна, след като преговорите в понеделник между синдикати и работодатели за подписване на стачно споразумение завърлшиха без резултат.

Очаква се да спрат поне 80 влака от всичките 130, които днес ще бъдат в движение между 9 и 10 часа. Това ще са експреси, бързи и пътнически, както и
товарни влакове. Ще се движат само международните, военните ешелони и пожарните влакове.

С едночасовия престой на влаковете работниците протестират предупредително заради неплатените пари за храна и заплатите, както и срещу липсата на готовност за работа при тежки зимни условия. Очаква се в протеста да се включат около 18 000 диш, които работят в Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Синдикатите твърдчт, че компанията държи на работниците си около 10 млн лв. Синдикалните лидери обявиха, че стачката не е политическа и няма за цел да разклати правителството. Решението за ефективни стачни действия беше взето още в началото на този месец.

Железничарите от БДЖ няма да стачкуват, заяви за Би Ти Ви изпълнителният директор на фирмата Владимир Дунчев. Той уточни, че стачката е на работниците и служителите от Национална компания "Железопътна инфраструктура".