Разсейване на дежурния ръководител на гара Владо Тричков, който е осигурявал движението на влаковете, е причина за инцидента вчера, когато два влака едва не се сблъскаха.

Ръководителят ще бъде уволнен дисциплинарно, съобщи инженер Иван Бакалски, директор на поделение "Сигнализация и телекомуникации" в Националната компания за железопътна инфраструктура. Взетата веднага алкохолна проба е отрицателна.

Ръководителят е получил информация от съседната гара, че към него идва пътнически влак.

Той не отчита този факт и пуска в движение бързия влак от гара Владо Тричков, който би трябвало да изчака да премине насрещно движещата се железопътна композиция.

Заради текущия ремонт, на един от коловозите, дежурният дава на бързия влак заповед за движение при специални условия и го изпраща срещу пътническия влак.

Единствено специалният режим на движение, който задължава машинистите да се движат в този участък с до 40 км. в час, е предотвратил жестока трагедия.

Самия той не може да обясни, защо го е направил. Той се сеща, че е сгрешил в момента, в който бързият влак е бил в стрелките напускайки гарата. Действал е изключително адекватно, чрез таблата изключва напрежението в контактната мрежа, което е сигнал за машинистите, да спрат влаковете. Това са тежки провинения. За това си деяние той ще бъде уволнен дисциплинарно - това е безспорно”, заяви инж. Иван Бакалски.  

След този инцидент, ръководството на Националната компания за железопътна инфраструктура ще проведе проверочни изпити на целия състав.

На тези, които не го издържат, ще бъде даден втори шанс след месец време за подготовка, но след това при слаба оценка ще бъдат уволнявани.

Предстои модернизация на сигналната мрежа и внедряване на система за контрол на влаковете. Взето е решение да се провеждат учения, при които ще се симулират кризисни ситуации. Такива учения сега не се провеждат.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето