Федералното бюро за разследване съобщи, че е арестувало трима души във връзка с крупна измама с лични данни. Според ФБР това е най-мащабното подобно престъпление в историята на Съединените щати.

Тримата арестувани са обвинени в кражба на личните данни на повече от 30 000 души. Информацията е била използвана за източване на средства от банковите им сметки и пазаруване с кредитните им карти. Според прокурора Джеймс Коми измамата е извършвана в продължение на 3 години. Той уточни, че досега загубите се изчисляват на 2 700 000 долара, но има вероятност сумата да набъбне много повече и да се окаже, че има засегнати във всички щати.

Властите смятат, че историята започнала когато единият обвиняем, Филип Къмингс, служител в софтуерна компания, дал на свой съучастник паролите и кодовете за достъп до кредитните данни на клиенти. В обвинението се твърди, че Къмингс получавал по 30 долара за всяка парола, а информацията по-късно била прехвърляна на още 20 души, които се възползвали от нея. Вчера федерален съд в Манхатън определи гаранция от 500 000 долара за 33-годишния Къмингс, който отказа да говори. Единият от другите двама задържани се призна за виновен за подправяне на данни по лични кредитни сметки.