70% от заболяванията се дължат на преяждане и на престъпен начин на хранене. Това заяви в студиото на "Тази сутрин” специалистът по хранене проф. Христо Мермерски. По думите му българинът няма навика да се наслаждава на храната и му липсва култура на хранене. Той препоръча да се храним бавно, да не претоварваме стомаха си и в никакъв случай да не лягаме да спим веднага, след като сме хапнали обилно.
Проф. Мермерски беше категоричен, че е много важно на масата да имаме настроение: "Когато човек няма настроение, храносмилателната система не работи добре”.
Какво посъветва още той:
- Хапвайте салатки от настъргани наситно 2-3 моркова или зеле. Овкусеге с един лимон или ябълков оцет.
Според китайците зелето е най-противораковата храна, а само 1 морков ни осигурява дневната нужда от витамин С и нуждата за 4 дни от витамин А. Салатката хем подобрява храносмилането, хем организмът си набавя всичко, което му е необходимо.
- Ракийката да бъде двойно препечена, тъй като не трябва да съдържа метилов алкохол. Високото съдържание на метилов алкохол може да доведе до ослепяване (освен всички други увреди на организма). Не прекалявайте с алкохола – до 50-100 грама стигат.
- Пържолата или прасенцето задължително да са с гарнитура, която да съдържа антиоксиданти – моркови, зеле, печени картофи. Антиоксидантите са и ключът към бавното стареене.
- Консумирайте повече супички.
- Не яжте плодове след месо, тъй като те се приемат от организма по-бързо за разлика от прасето.