"Август в Оклахома" на Трейси Летс е една от най-поставяните съвременни американски пиеси. Нейният автор е актьор и режисьор в трупата на Чикагския репертоарен театър „Степенулф” и е носител на "Пулицър”, наградата на Кръга на нюйоркските критици, "Драма деск” и "Тони”. Неговата пиеса се поставя за първи път у нас от актьора и режисьор Ясен Пеянков, който емигрира в САЩ в началото на 90-те. "Август в Оклахома” е неговото завръщане на българската сцена.

"Като я гледах в Чикаго си спомням, че веднага си казах, още на края на представлението, че това е пиеса, която искам да поставя в Народния театър. Има една дълбока хуманност – нещото, което ни свързва всички. В тази пиеса героите просто бяха много истински, но в същото време създава усещането за нещо много познато, за нещо много лично. Въпреки че тя е писана конкретно за Америка, мисля, че пиесата затова е толкова успешна и се играе в целия свят, защото по някакъв начин тя глобално докосва хората от всяка една култура”, каза режисьорът.

След конкурс през 1997 г. Ясен Пеянков попада в трупата на "Степенулф", от която е и Джон Малкович. Година по-късно става единственият българин, получил най-престижната театрална награда "Джеф” в Чикаго. Работил е с Робърт Олтман, Дейвид Мамет и Мел Гибсън. Снима се в популярни телевизионни сериали и преподава в Илинойския университет.

За мащабното действие на Август в Оклахома, развиващо се на реална триетажна къща, Ясен Пеянков събира няколко поколения актьори от трупата на Народния театър. В този спектакъл отново на сцената излизат Чочо Попйорданов и Параскева Джукелова.

С хората, с които работя тук е много любопитно да откривам пластове, които не съм забелязал в тази пиеса, защото нашите артисти имат друга школа зад гърба си и са по-обстоятелствени и по-конкретни в намирането на героите и в изображението на тези герои.

"Август в Оклахома" е третата премиера от американския сезон в Народния театър. Тя не само прибавя щрих към най-новата отвъдокеанска драматургия, но и с това нашумяло заглавие записва българския театър в съвременния световен културен афиш.