При нов тежка катастрофа днес на място загина 35-годишен мъж от Раковски. Автомобилът му се преобърнал в крайпътно дере.

Инцидентът е станал късно снощи по пътя между селата Шишманци и Манолско Конаре. Едва тази сутрин обаче преминаващи оттам шофьори са подали сигнал.

При острия завой колата е изхвърчала от пътя и е паднала в дерето. Наложи се служители на Пожарната в Пловдив да разрязват смачканата кола.

Над 1200 тежки катастрофи

са регистрирани от началото на година досега само на територията на столицата. Загинали са над 100 души. Два пъти повече са тежко ранените при катастрофи, предизвикани от пияни шофьори.

Само за изминалото денонощие и само в района на София са станали над 100 леки и няколко тежки катастрофи, отнет е и един човешки живот. Статистиката е още по-стряскаща, когато климатичните условия са неблагоприятни.

С т.нар. "тест драйв" с автомобил симулатор

се демонстрират реалните реакции на шофьора, в резултат на употребата на алкохол. За целта се поставят и специални очила, които имитират размазаното виждане на пиян водач. "Тези очила симулират 1,1 промила алкохол в кръвта на водача, за да знае за какво става въпрос", обяснява Стефан Виденов, инструктор.

Специалната демонстрация в столицата събра десетки зрители.