Собственикът на ротвайлера, който нападна и нахапа 9-годишно момче и майка му във Велико Търново, ще бъде глобен от общината. От 2001 година, това е първият съставен акт на нарушител на местната наредба за отглеждане на домашни животни.

Според наредбата всеки гражданин, който разхожда кучето си без каишка или без намордник, когато е свободно пуснато, е в нарушение и подлежи на санкция в размер до 500 лв.

И макар, че местният закон е в сила от 2001 г. собственикът на ротвайлера, който по чудо не уби 9-годишно момче е първият, който ще понесе глоба.

От общината вече е съставен акт на нарушителя. Размерът на глобата ще бъде определен, след като кметът се запознае с показанията на свидетелите, в случая майката на детето, която също е потърпевша. Жената отказа да свидетелства днес, с мотива, че все още е под стрес. Вече по-добро е състоянието на сина й.

"До момента е извършено рутинното лечение при такива наранявания. Първична хирургична обработка, както при ухапвания от животни, съответно антититанична профилактика, консултация с инфекционист и естествено да се провери кучето дали има някакви болести", заяви хирургът д-р Иван Манчев.

Въпреки по-доброто състояние на 9-годишния Петър лекарите са на мнение, че лечението му ще продължи дълго.

Как да се пазим от нападения на кучета?


Опитахме се да разберем как можем да избегнем нападение от куче и как да намалим нараняванията, при подобен инцидент.

Ултразвуковите устройства или така наречените кучегони въздействат върху кучето, като излъчва ултразвук, който не се чува от хората. Той създава неприятно усещане в кучетата и котките, като ги кара да се отдръпнат. Разстоянието на което може да се защитите с кучегон е максимум 6 метра. В България се продават няколко марки, а цената им е от 15 до 70 лева.

"Действа върху всички кучета в периметъра. Има и кучета, които няма да се уплашат, но те са много малък процент. Малък е шансът да попаднеш на такова куче", обясни Цветан Кръстев, продавач в оръжеен магазин.

Специалисти предупреждават обаче, че

кучегонът може да озлоби още повече кучето.

"Много противоречиви са мненията за кучегоните. При някои животни действа, при други не. Нашите животни са много социализирани - много телевизия има, слушат радио. Животните са свикнали на тези звуци", заяви ветеринарът д-р Таня Гетова.

На пазара могат да бъдат намерени и различни видове специални спрейове за защита от кучета. За да подействат обаче трябва да успеете да напръскате нападащото куче директно в очите, муцуната или устата.

Ако към нас се приближи ръмжащо куче или бъдем нападнати

най-важното е да запазим самообладание.

"Първата реакция на човек, когато бъде нападнат е да почне да вика, да крещи, да ръкомаха. Това е най-неправилното нещо. Най-добрият вариант е да застанеш мирно и да не гледаш животното в очите", съветва д-р Таня Гетова.

У нас кучегоните се използват от инкасатори, пощальони, инспектори, куриери, доставчици, както и от пешеходци. Най-сигурното средство за защита срещу нападения от кучета обаче си остава да не разчитате на уменията си за комуникация с животните, а просто да промените пътя си.

 

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето