Поставянето на камери за наблюдение на улиците във Варна вече дава резултати. Шофьорите се съобразяват с това, че нарушенията им се заснемат. От КАТ отчитат намаляване на броя на тежките катастрофи и на жертвите от началото на годината.

Над 200 камери във Варна всяка минута снимат от най-дребното нарушение до зрелищни катастрофи, примери на отчайващо невнимание и фрапираща липса на грижа за собствената безопасност. От началото на годината от центъра за видеонаблюдение в КАТ са изпратени над 2000 записа. Повече от 400 са тежките произшествия във Варненския регион, но броят им е по-малък в сравнение с миналата година.

"Ясно, има и то голям ефект от работата на тези видео системи за контрол, като показател можем да посочим състоянието на пътно-транспортната обстановка", съобщи гл- инспектор Ради Радев, от Пътна полиция-Варна.

97% от тежките ПТП-та са резултат от нарушения на шофьорите, едва 2% са по вина на пешеходците. Намаляването на продължителността на деня и предстоящата в края на месеца смяна на часовото време създават допълнителни предпоставки за катастрофи. Вечерният пиков час се измества в тъмната част на денонощието и това е нова опасност за пешеходците.

"Най-застрашени да бъдат блъснати от автомобил през есенно-зимния период са възрастните пешеходци, в основната рискова група попадат главно мъже на възраст над 50 години, носещи тъмни връхни дрехи, които имат опасния навик да пресичат пътното платно където и да било", заяви инсп. Драгомир Ганчев, началник "Пътен контрол".  

От КАТ съветват вече да подготвяме колите си за есенно-зимни условия. Понеделник - 13 октомври е определен от Еврокомисията за Европейски ден на пътната безопасност. Целта е хората да насочат внимание към собствената си сигурност на пътя. Служители на КАТ ще разясняват опасностите на децата в училище.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето