Съединените щати са изпратили до около 50 държави искане за съдействие при евентуална военна операция срещу Багдад, твърди източник от Държавния департамент.

Както съобщи британският военен министър Джеф Хун, искането не означавало, че войната е неизбежна. В отговор на запитване от страна на САЩ, Канада и Дания обявиха днес, че ще подкрепят международна военна намеса в Ирак, ако Багдад наруши резолюцията на ООН за разоръжаването. Според "Асошиейтед прес" американските посланици в 50-те страни, до които е отправено подобно запитване, са били инструктирани да настояват за подкрепа с войски и оборудване при евентуален удар срещу Ирак.

В същото време ръководителят на оръжейните инспектори на ООН Ханс Бликс и генералният директор на МААЕ Мохамед ел Барадей се завърнаха от Багдад в транзитната си база в Кипър. Двамата нарекоха посещението в Ирак "конструктивно". Според Ел Барадей, иракчаните са ги уверили, че ще направят всичко възможно, за да представят пълен доклад за оръжията си за масово унищожение в срок до 8 декември, както е посочено в резолюцията.