Епидемия от грип е обявена в Добрич, Сливен, Хасково, Пазарджик и Силистра. До края на месеца се очаква да бъде обявена грипна епидемия в Благоевград, Бургас, Кърджали, Перник, Русе и Ямбол. Експертите прогнозират, че грипните вируси ще продължат да атакуват до края на декември. Не е изключено обаче, след това да има втора и дори трета епидемична вълна.

Ежедневно от грип се разболяват между 3 200 и 4 000 души. Най-често боледуват децата, сочат данните на здравното министерство.

"Обикновено, грипната епидемия в нашата страна започва през януари, февруари. Необичайно рано тази година, още през ноември, Силистра и Добрич бяха първите с грипни епидемии", каза Таня Каменова, епидемиолог към Министерството на здравеопазването.

Специалистите препоръчват да не се прибягва до самолечение, а при най-малкото неразположение веднага да се потърси личния лекар.

"Имаме заболяване от грип и когато имаме допълнителна бактериална инфекция, усложнение и пневмония, само тогава са взимат атнибиотици. Безразборно, антибиотици без лекарско предписание, могат да доведат до обратния ефект", поясни  Таня Каменова.

От здравното министерство припомнят, че можете да си направите противогрипна ваксина дори и по време на епидемия, стига да сте напълно здрави и да не сте в контакт с болен от грип. Защитата започва да действа ефективно след 14-ия ден от ваксинирането.