Американският президент Джордж Буш пристигна снощи в Прага за срещата на високо равнище на НАТО. Очаква се той да поиска от съюзниците да го подкрепят в борбата срещу тероризма и за разоръжаването на Ирак. Днес започва официалната програма на Буш. Той ще се със срещне с президента на Чешката република Вацлав Хавел.

Срещата на върха на НАТО в четвъртък и петък ще одобри второто разширяване на съюза, с което към него се очаква да се присъединят още седем държави, сред които и България.
В Прага ще се обсъждат и бъдещи промени в НАТО, за да може съюзът да се справя с новите заплахи през 21-ви век, като тероризма и опасността да бъдат използвани оръжия за масово унищожение. НАТО подготвя декларация в подкрепа на резолюцията на ООН за разоръжаване на Ирак, съобщи източник, близък до германското правителство. Декларацията ще бъде приета на срещата на върха на НАТО в Прага.
Подготвеният документ няма да съдържа призив към отделни страни от НАТО да се включат при необходимост във военни действия за прилагане на резолюцията, уточни представителят, пожелал анонимност. Той посочи, че целта е да бъдат подкрепени действията на ООН спрямо Ирак, а не едностранни военни актове.