Управителният съвет на Българския лекарски съюз е изпратил писмо до министъра на здравеопазването, с което се иска той като гарант за Националния рамков договор, да свика спешно страните по договарянето, съобщиха от БЛС.

Повод е опитът да се проведе заседание между договарящите се страни по националния рамков договор за следващата година. То не се е провело, защото не са пристигнали представителите на Националната здравноосигурителна каса, допълниха от лекарския съюз.

От там настояват министърът да информира премиера и Министерския съвет за поведението на членовете на УС на НЗОК, избрани с държавната квота, които не изпълняват задълженията си и системно нарушават закона, както и да приложи съответните санкции срещу тях. От съюза искат незабавна информация и обнародване на подготвяни "на тъмно" промени в наредби, свързани с НРД.

БЛС настоява също министърът да свика Висшия медицински съвет в изпълнение на Закона за здравето, за да разгледа проектобюджета за здравеопазване и този на НЗОК, преди приемането му от събранието на представителите на касата.

Българския лекарски съюз настоява за открити преговори, на които да присъстват както представители на медицинската общност, така и на медиите.

На предишните три заседания по преговорите за рамков договор представители на касата също не се явиха. Тогава от лекарското съсловие заплашиха с общонационална стачка на медицинското съсловие.

 

Глобалното затопляне

Спортните събития от деня

Гледай bTV на живо

Времето