Това ще стане другата седмица, след като приключи форума на НАТО в Прага, съобщи лидерът на социалистите Сергей Станишев. Ръководството на партията смята, че според Наказателния кодекс, министърът на външните работи Соломон Паси е извършил престъпление, слагайки подписа си под документа за затварянето на глава "Енергетика" в преговорите с Евросъюза.

Сергей Станишев заяви, че БСП е направила всичко възможно и е изчерпала всички начини за оказване на влияние върху кабинета във връзка с АЕЦ "Козлодуй".

"Правителството не демострира способност да води сериозни преговори с Европейския съюз по редица въпроси на подготовката на страната за членство в съюза и тази слабост се компенсира с отстъпки в такава сфера, като енергетката и бъдещето на АЕЦ", каза лидерът на БСП.

От БСП смятат, че решението на кабинета за затварянето на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ и затварянето на глава "Енергетика", е грубо погазване на Конституцията и нежелание на кабинета да се съобрази с Парламента.

"Който изпълнява държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация, какъвто е случаят, умишлено работи във вреда на републиката, и се наказва с лишаване от свобода от 10 до 15 години", поясни Любен Корнезов.

Според Любен Корнезов, в този случай, прокуратурата трябва да се самосезира.

Ако мотивите на СДС за вот на недоверие съвпадат с тези на левицата, не е изключено БСП да подкрепи вота на сините, заяви лидерът на социалистите.