Поканата за членство в НАТО не е краят, а началото на сериозните усилия, които България трябва да положи. Това заяви бившият главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк.

Той припомни решителният момент, в който НАТО приема България за съюзник - краят на косовската криза и руската операция на летището в Прищина. Тогава, според Кларк, с отказа си да пусне руски самолети, България пресича опита за разделяне на Косово на зони на влияние по подобие на Студената война.

"И отново се обърнахме към България и аз помолих моя приятел Бойко Ноев в среднощен разговор: "Моля те, не давайте разрешение на Русия за небето си." Тогава се изискваше огромна смелост от България да не се огъне пред Русия", каза генерал Кларк.

През 1999-а беше много трудно да вземем стратегическите решения, призна тогавашният външен министър.

"Именно поведението на България по време на косовската криза даде онова решаващо политическо ускорение, което позволи на страната ни да се включи успешно в антитерористичната коалиция след 11 септември 2001 година", напомни лидерът на СДС Надежда Михайлова.

Посланикът на Съединените щати Джеймс Пардю предупреди, че по-трудното предстои след поканата и то е извън военната област. Проблемите той вижда в съдебната система, икономическото развитие и оръжейния бизнес на България.