След четиригодишно прекъсване в Ирак пристигнаха оръжейните инспектори на ООН. Пърият екип се оглавява от ръководителя на инспекторите Ханс Бликс и от генералния директор на Международната агенция за атомна енергия МААЕ/ Мохамед ел Барадей. Часове след пристигането на инспекторите Белият дом потвърди позицията на Вашингтон, че приема стрелбата на иракската противовъздушна отбрана по американски самолети като нарушение на резолюцията на ООН за разоръжаването на Ирак.

Групата от около 30 души включва технически специалисти от централата на световната организация в Ню Йорк и от Международната агенция по атомна енергия /МААЕ/ във Виена. До идната неделя, когато в Багдад трябва да пристигне първата основна група инспектори, Бликс и Барадей ще обсъдят с иракските власти практически въпроси, свързани с подновяването на инспекциите, и ще подготвят за работа предишната база на инспекторите в Багдад.

При пристигането си в хотел Рашид в иракската столица ръководителят на оръжейните инспектори беше принуден да стъпи върху изрисувания върху мраморния под на фоайето портрет на бившия американски президент Джордж Буш, баща на сегашния държавен глава на САЩ. Според Ханс Бликс инспекциите ще продължат най-малко една година, тъй като е "почти невъзможно" до януари инспекторите да посетят 700 обекта, където се предполага, че се разработват или складират оръжия за масово унищожаване. Затова в началото ще бъдат проверени само стоте най-важни обекта.