Премиерът Сергей Станишев вися повече от 40 минути в кабинка на нов лифт в ски центъра Бодрост - Картала близо до Благоевград. Министър-председателят беше в Благоевград за началото на новата учебна година в Югозападния университет и официалното откриване на пътя до най-новия ски-комплекс.

Но, авария с кабинките, втора употреба, провали плановете на премиера. Нелепият инцидент държа в капан премиерът Сергей Станишев и висши държавници 30 метра над земята.

Природозащитници са изпратили протестно писмо до премиера заради изградените ски съоръжения.

"Вчера коалиция "За да остане природа в България" депозира официално писмо, че влекът е незаконен тъй-като няма ОВОС, няма екологична оценка, а също така едната от станциите е построена в горски фонд", каза Стефан Аврамов, "Да остане природа в България".

Премиерът, министърът на благоустройството и кметския екип на Благоевград присъстваха на официалното откриване на ремонтирания път до новия ски комплекс. Направиха опит и да разгледат Рила отвисоко, като се качиха на кабинковия лифт. Но останаха разочаровани.

"Стана авария, започнаха да се блъскат кабинките, имаше сериозна опасност някой да пострада сериозно и по тази причина лифтът бе блокиран", обясни Стефан Аврамов.

Премиерът и придружителите му заседнаха на 30 метра над земята. По първоначална информация причината за аварията е спиране на тока.

След около 40 минути престой в студените кабинки Сергей Станишев, шефът на пожарната главен комисар Николай Николов, директорът на благоевградската полиция и кметът на Благоевград бяха върнати на твърда земя. По време на инцидента бяха забранени снимките с камера и фотоапарат. Техниката, успяла да запечати тези моменти бе иззета, а кадрите изтрити.

Въпреки съветите на природозащитниците, премиерът се качи на кабинката, за да огледа от върха пораженията от пожара в Рила. И да огласи намерението на държавата да закупи противопожарни самолети. Идеята обаче "увисна" във въздуха.

Според кмета на лифта има редовни строителни книжа. Паскалев обаче призна, че сега е текат 72-часовите му изпитания.

"С вас не се правят проби - лифтът е използван по време на пожара", каза Костадин Паскалев, кмет на Благоевград.

Според Инспекция за държавен технически надзор в Благоевград, лифтът е пуснат в нарушение на закона, не е регистриран и няма разрешение за експлоатация.

Рискуван е животът на премиера и на журналистите

Ще бъде издадена заповед за спиране на лифта и на собственика - Илия Ризов и община Благоевград - ще бъде съставен акт до 10 000 лева.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето