За да отбележи 70-годишнината си и 40-годишната си кариера в модата, дизайнерът Роберто Кавали подреди изложба със свои снимки в Милано, съобщи АФП.

Загорял, с тъмни очила, в джинси и черно сако, дизайнерът откри днес изложбата в Палацо Морандо - музей в сърцето на четириъгълника на модата в Милано. Тя ще продължи до 12 декември, като входът е безплатен.

"Цял живот съм обичал да правя снимки", каза Роберто Кавали, който е роден на 15 ноември във Флоренция. Той призна, че в снимките намира вдъхновение за колекциите си.

"С появата на малките цифрови апарати, започнах да улавям всеки момент от пътуванията си по света, една сцена, червеното на чаша вино, отблясък върху пясъка - ентусиазира се той. - Водещата нишка е моята фантазия".

Изложбата е наречена "Черното никога не е абсолютно". С нея Роберто Кавали е искал да сподели това, което му "носи емоции", като "да уловиш облак, който преминава".

Както и в модните му колекции, основен източник на вдъхновение за дизайнера е природата. Снимките са на риби, цветя, на пейзажи.

"Винаги съм казвал, че Господ е най-големият дизайнер. Предпочитам да копирам облеклата, които той е направил за тигъра или леопарда, отколкото идеята на някой мой колега" - усмихна се Кавали.

Снимките от пътешествията му по света показват един човек влюбен в животните. Като препратка към моделите му, стените на една от залите са в леопардови шарки.

На 70 години Роберто Кавали е решен да живее, както досега, "стараейки се да направи живота възможно най-малко досаден". Както винаги той вижда във фотографията средство, с което да изрази творческите си идеи.