Катамаран, плаващ под австрийски флаг с двама души на борда, беше спасен от рибари на плажа в Каварна. При вълнение на морето над три бала, късно снощи двигателите на плавателния съд са спрели и яхтата е започнала да се удря в бетонната стена на плажа.

Хелмут Малих от Германия и Алойс Хел от Анстрия тръгнали вчера от Мангалия за Балчик. Времето било хубаво, а морето тихо и спокойно. По-късно обаче вятърът се усилил, дошли и високи вълни.

"Имахме намерение да акустираме в Балчик, но след като заобиколихме носа, решихме, че тук в Каварна ще акостираме. На рибарския пристан нямаше място, казаха ни да отидем на отсрещната страна. Опитахме се, но тогава ни отказаха моторите и се блъснахме в бетонната стена", разказва Хелмут Малих.

Тогава на помощ се притекли рибарите и боцмана на Каварна. На ръце изтеглили яхтата до мост на плажа и я завързали, той като вълнението не позволило да бъде боксирана до пристана.

Боцманът Стоян Стоянов три пъти през нощта подменял въжетата, защото имало опасност да се скъсат и яхтата да се разбие в бетонната стена. Тази сутрин рибарско корабче изтеглило крушенците. Стъпил на брега Хелмут бързаше да успокои съпругата си.  

Двамата мъже благодарят на всички, които са им помогнали. Сега ще ремонтират двигателите на катамарана и ще продължат.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето