Началникът на Главния щаб на Сухопътните войски каза, че парите в бюджета за следващата година са крайно недостатъчни за ремонта и поддръжката на техниката и сградния фонд.

Генерал Кирил Цветков допълни, че парите също няма да стигнат и за бойната подготовка на войниците.

Въпреки това, генералът поясни, че в сравнение с другите родове войски, сухопътните сили нямат толкова тежки финансови проблеми.

В понеделник, 19-ти ноември, българските сухопътни войски честват своя боен празник. На тази дата преди 117 години започва тридневното сражение на сливнишките височини в Сръбско-българската война.

Днес Главният щаб на Сухопътните войски поднесе в Сливница венец на загиналите.

Началникът на щаба, генерал Цветков съобщи, че за последните няколко години, съставът на сухопътните сили е съкратен наполовина.

Той допълни, че в бюджета за следващата година не му достигат около 70 милиона лева.

"Ние сме малко парадоксална държава в това отношение. Половината от тоя бюджет отива за такси, данъци, осигуровки, не знам си какво, докато в другите страни военните са осигурени от такси данъци и осигуровки", каза ген. Цветков.

Ако след евентуална покана за членство в НАТО към сухопътните войски има нови изисквания, генералът е получил уверения, че правителството ще отпусне допълнителни средства.