Дим и задушлива миризма събудиха жителите на столичните квартали "Дружба" и "Младост" тази сутрин. Малко след това беше установено, че причината е запалено незаконно сметище в квартал "Христо Ботев". От горящите боклуци се отделиха вредни газове във въздуха.

Пожарът беше овладян бързо, но и след изгасяването му в района се носеше остър мирис. Усетило го е и семейство с малко дете, което живее на метри от боклуците. Родителите потърсили лекарска помощ. Състоянието на детето е добро. Приемането му в болница е предпазна мярка, заради отделените във въздуха газове.

Хората от съседните къщи разказаха, че почти всички от квартала изхвърлят боклуците си тук. Проблемът с незаконното сметище продължава повече от година. Затова хората от района разчитат на властите да се справят с нарушителите и техните боклуци.

Няма вредни газове във въздуха на кв. "Христо Ботев", няма опасност за жителите на квартала, каза за bTV Владислав Прелезов, говорител на Министерството на извънредните ситуации. В първите замервания е констатирано наличие на въглероден и етиленов окис в няколко пункта близо до мястото на инцидента. От тогава до сега са направени многократни измервания във въздуха в района и не са установили наличие на опасни концентрации, категоричен бе Прелезов.

Хората са били предупредени да затворят прозорците на жилищата си, а при продължителен престой навън да дишат през мокри кърпи. Метеорологичната обстановка е благоприятна и вредните газове са се насочили извън града, информират от Министерството на извънредните ситуации.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето