Франция, която председателства ЕС, ще свика на 1 септември среща на високо равнище, посветена на грузинската криза. Това съобщиха от президентството в Париж.

В Грузия днес загинаха двама души при две отделни експлозии на противопехотни мини близо до град Гори. По-рано в същия район влак, превозващ гориво, се взриви на главна железопътна линия. Според грузинските власти, машината се натъкнала на мина. Министерството на вътрешните работи на Грузия предупреждава, че при изтеглянето си руските военни са оставили необезвредени мини. 

Инцидентът с влака стана на жп линия, свързваща Източна и Западна Грузия - важен маршрут за износ на азербайджански петрол за Европа през пристанищата Поти и Батуми.

Атмосферата в Черноморския район след конфликта в Грузия остава напрегната. Въпреки подписаното споразумение за изтегляне, Русия отказва да вдигне контрола си от грузинския пристанищен град Поти.

Днес е пристигнал и първият от петте американски военни кораба с хуманитарна помощ за Грузия. Руската страна обвини НАТО, че разполага морски военни сили в Грузия. Междувременно от столицата Тбилиси продължават да заминават стотици автобуси с бежанци за освободената от руско присъствие Северна Грузия.

Заради действията на Русия спрямо Грузия, Москва излага на риск членството си в Г-8 и Световната търговска организация, заяви министърът на търговията на Съединените щати Карлос Гутиерес. Пред германското списание "Шпигел" Гутиерес изрази притесненията си от отказа на Русия да спази договореностите си със Запада и да се изтегли от Грузия.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето