Днес папа Йоан Павел Втори ще говори пред депутатите в италианския парламент от трибуната на римския дворец Монтечиторио. Той ще стане първият Римски папа, който ще посети парламента на Италианската република. Изявлението му е доста критикувано, защото папата трябва внимателно да избягва намеса във вътрешните работи на Италия.

Хората, които не изповядват католицизма, се опасяват, че Йоан Павел Втори ще се опита да се намеси във вътрешните работи на държавата или ще иска да привлече подкрепата на парламента за собствените си възгледи за обществения морал. Някои депутати обявиха, че няма да участват в днешната сесия. В Италия смятат, че папата ще говори за проблеми като хомосексуалността, абортите, противозачатъчните средства и разводите.
Противници на тази проява настояват други религиозни лидери също да говорят пред парламента, за да се избегне дискриминацията в полза на католическите интереси. Някои свещеници от западната църква се противопоставят на новата политика срещу имигрантите, която оценяват като прекалено сурова. Обръщението на папата символизира новите отношения между Ватикана и италианската държава. Досега Йоан Павел Втори е говорил пред депутатите от Австрия и Полша.