Доматите могат да бъдат използвани за понижаването на риска от развитието на болести-убийци, като рак и сърдечно-съдови заболявания, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американски учени от Технологичния институт в Илинойс.

Месестите зеленчуци са най-богатият източник на мощния антиоксидант ликопен, който е отговорен за червения им цвят. За разлика от полезните вещества в повечето плодове и зеленчуци, благоприятният ефект на ликопена се засилва след готвене.

Доматите имат и други защитни свойства, които могат да се използват за предотвратяването на възпалителни процеси и образуването на тромбове.

Редица изследвания свързват консумацията на домати с пониженриск от рак на простатата и кожата, остеопороза и дори когнитивни проблеми. Предишни проучвания са показали, че месестите плодове могат да предпазят пушачите от белодробен емфизем.

Доматите са полезни и в борбата срещу излишните килограми, тъй като са бедни на калории, но засищат глада и са богати на витамини С и Е.