Испания е в траур за 153-те жертви на самолетната катастрофа. По чудо оцеляха 19 души, някои от които в критично състояние.

Испания обяви тридневен траур в памет на загиналите пътници от трагичния полет. Близки на загиналите и ранените в катастрофата се стекоха в кризисния център пред летището и болниците в Мадрид. Според списъка на пътниците 20 от тях са деца. Имало е и две бебета.

Сформирана е комисия за изясняване на причините за катастрофата. Засега властите отхвърлят вероятността за терористичен акт. Намерени са черните кутии на самолета. Версията за прегряване на въздушен клапан, довел до запалването на левия двигател, беше отхвърлена пък от говорител на авиокомпанията.

"Проблемът с прегряването е бил преодолян от нашия сервизен екип. Самолетът е бил в техническа изправност, според нормите за въздушен превоз", каза Хавиер Мендоса.

Самолетът се разби на мадридското летище Барахас вчера след обяд, след втори неуспешен опит да излети. Това е най-тежката самолетна катастрофа в Испания от 1985 година насам.

Разбилият се самолет е от модела MD-82 на американската самолетостроителна компания Макдоналд Дъглас. Машините се произвеждат между 1979 и 1999 година. Това е един от най-популярните самолети за превоз на пътници и товари на средни разстояния през 80-те години, който се използва и в момента от над 20 авиокомпании от Европа, Америка и Азия.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето