
Недобросъвестни търговци продават замърсен сладолед, който се охлажда с помощта на мръсен въздух. Това съобщи главният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев, цитиран от БТА
Той посочи, че замърсеният сладолед се продава от улични машини от търговци, които не спазват правилото на ЕС, че храни извън магазините се продават само в затворени опаковки. За съжаление у нас спекулантите привличат клиенти, като обявяват по-ниски цени на сладоледа си, но продават замърсена стока, коментира Кърлев.
Според него недобросъвестните търговци са улеснени в значителна степен и от бездействието на инспекцията за опазване и контрол на общественото здраве, чиито инспектори не налагат необходимите глоби.
Допълнително нарушаване на установените правила от ЕС има и от факта, че смесите за производството на сладоледа се изсипват в уличните машини от мръсни кофи, което допълнително замърсява крайния продукт, посочи Кърлев.
За да сте сигурни в качеството на продукта, трябва да купувате само кутии от магазини, а не от случайни търговци, съветват от федерацията.
В Европейския съюз е забранена продажбата на всякакъв вид храни на открито, които не са пакетирани. От 1 януари 2007 г. всички производители на хранителни стоки в нашата страна трябва да прилагат европейската система за контрол на безопасността, посочи Кърлев. Тя представлява принципи за управление на безопасността във всеки пункт от производството или търговията на дадена стока.
Спрямо системата различните видове сладоледи трябва да се съхраняват в отделни камери, а не да се продават навън, коментира Кърлев.
Началникът на отдел "Контрол на хранителни обекти и храни" в РИОКОЗ в София Камен Николов отказа да отговори на твърденията на Кърлев без съгласието на директора Галин Каменов, който не беше открит за коментар.
Качественият сладолед притежава гладък и мек вкус, който се влияе от размера, разпространението, формата и броя на ледените кристали. Всеки път, когато има вероятност продуктът да се стопли, някои от ледените кристали частично се стопяват и след това при повторно замразяване те се движат и се свързват в по-големи съединения. По този начин продуктът става зърнест и леден на вкус, поясниха продавачи. Те посочиха, че преди да се сервира, сладоледът в домашни условия трябва да се извади от камерата и съвсем леко да се размрази.