След решението на парламента на Ирак да отхвърли приетата единодушно резолюцията на Съвета за сигурност, по нея трябва да се произнесе и Саддам Хюсеин.

Кофи Анан ще разговаря днес с американския президент Джордж Буш за разоръжаването на Ирак и по въпроси, свързани с Близкия Изток.

Междувременно кралете на Саудитска Арабия и Йордания призоваха Ирак да даде положителен отговор на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която изисква от Багдад стриктно изпълнение на задължението да се разоръжи и засилва режима на инспекции. Крал Фахд и крал Абдула Втори посъветваха иракското ръководство да не дава повод за американски удар.

С обръщение към Ирак излезе и емирът на Катар, който председателства Организацията Ислямска конференция. Той смята, че "допускането на инспекторите в Ирак ще позволи конфликтът да бъде решен в рамките на ООН, което ще отдалечи от Близкия Изток кошмара на нова война".

Американският сенатор Боб Греъм, който е председател на комисията по разузнаването в американския Сенат заяви, че Федералното разузнавателно управление трябва спешно да разбие терористичните групи в САЩ преди евентуална американска военна интервенция в Ирак. Той изрази тревога от факта, че САЩ ще трябва да бъдат готови да започнат война срещу Ирак до средата на януари, а ФБР още не е изготвило план за борба срещу международния тероризъм на американска територия.