Четиристранната среща на министрите на отбраната на България, Румъния, Гърция и Турция ще се състои в хотел "Тримонциум" в Пловдив.

На срещата ще бъдат обсъдени въпроси за сигурността на Балканите и следващите стъпки за укрепване на мира и стабилността в региона в контекста на променящите се заплахи и рискове.

Министрите на отбраната на България, Румъния, Гърция и Турция се срещнаха за първи път на 18 април тази година в Атина, в рамките на конференцията "НАТО: Следващите 50 години - сътрудничество за стабилност и сигурност в Югоизточна Европа", ръководена от гръцкия министър Янос Папандониу. Срещата беше продължение на оформилия се на ниво външни министри формат, известен като "2+2" /Турция и Гърция подкрепят България и Румъния за получаване на покана за членство в НАТО/. Потвърдена е подкрепата на двете държави-членки към България и Румъния за получаване покана за членство в Алианса на срещата в Прага. Последва четиристранна среща в Истанбул на 16 септември, която завърши с приемането на обща декларация. На срещата беше отбелязано положителното развитие в усилията на България и Румъния за членство в НАТО. На 24 октомври в резиденция "Бояна" в София се срещнаха началниците на генералните щабове на четирите балкански страни, които трябва да се срещнат преди Прага още веднъж.