Готова е химическата експертиза, извършена във връзка с изгорелите два вагона на влака Пловдив-София на 21 юли, край пловдивския квартал "Прослав", съобщи говорителят на Апелативната прокуратура Пловдив Пенка Богданова, цитирана от БТА. Заключението е, че няма наличие на взривни вещества във влака, посочи Богданова.

По думите й е назначена експертиза, при която ще се извършва рентгенов структурен анализ на кабелите за установяване на евентуално късо съединение и дали то е било първично или вторично. Богданова посочи, че във връзка с инцидента са разпитани деветима: петима пътници и четири длъжностни лица - началникът на влака, машинистът, помощник-машинистът и кондукторът.

След завършването на т. нар. физична експертиза делото ще бъде изпратено в Научно-приложния институт по пожарна безопасност в София за извършване на комплексна пожаро-техническа експертиза, която ще определи и техническата годност на пожарогасителите в горелите вагони, заяви Пенка Богданова.

Според първоначалното предположение, късо съединение е най-вероятната причина за пожара в пътническия влак Пловдив - София. Огънят е тръгнал от шкаф с електрическо оборудване.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето