Край Асеновград горя склад за найлонови отпадъци на завод "Химик", и то само на 2 километра от военни погреби. Двама пожарникари са пострадали леко при гасенето на пожара. По данни на местната власт, няма замърсяване на въздуха с токсични вещества. Въпреки това, цял следобед, чрез местната телевизия, асеновградчани бяха приканвани да си седят вкъщи, без да отварят прозорците.

Огънят лумва около 14.00 часа следобед. Според всички официални институции - от запалена суха трева близо до село Боянци. Оттам пламва и складът за вторични найлони на завод "Химик".

Пожарът се разраства за минути, подпомогнат и от горещото време, и следобедния вятър. Половин час след запалването, черният облак вече се виждаше чак от Пловдив.

"Температурата вътре е много висока, над 1000 градуса. Човек не може да се доближи до пожара. Този черен дим не е желателно да се диша", съветва говорителят на Противопожарната служба в Пловдив инсп. Георги Кунев.

По данни на асеновградския кмет, подвижната лаборатория на Министерството на извънредните ситуации засега не е установила токсични вещества в дима. Потенциална опасност обаче има и тя е от близостта на военните погреби.

"В момента имаме 2 дежурни пожарни коли между огнището на пожара и този район на военните складове. Така че засега няма опасност", съобщи кметът на Асеновград Христо Грудев.

Военните не дават информация дали погребите са пълни, но охраната около поделението е подсилена. Близо 3 часа с пожара се бориха 35 огнеборци и седем противопожарни коли. Но гасенето се затрудняваше заради липсата на вода в близост. Налагаше се колите да минават километър, за да се заредят.

Използвани като водоноски, някои от колите аварираха.

От февруари тази година завод "Химик" е в процедура на несъстоятелност. Същият склад е горял през 1991 година. А през 2000-та - пожар е имало и в самия завод. Причината - пак запалени стърнища. Няма данни тогава виновният да е бил открит и наказан.

bTV научи, че разследването работи и по версията умишлен палеж.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето