Европейският съюз и руският президент Владимир Путин приеха общ план за действие в борбата срещу тероризма.

Брюксел и Москва се ангажират да се информират за дейността и придвижването на лица или групи, свързани с терористични организации. Обменът на данни ще включва и съмнителни финансови трансакции, трафика на взривни вещества и нови форми на терористична дейност.

Владимир Путин и европейските лидери постигнаха споразумение по правилата за пътуване от и към руския анклав Калининград. Така бе решен спор, който в последната година беше крайъгълен камък в руско-европейските отношения. Калининградска област, в която живеят около 950 хиляди руснаци, ще бъде изцяло обградена от територии на страни-членки на Евросъюза след разширяването след две години. Споразумението предвижда руснаците да пътуват между Русия и анклава, разположен между Полша и Литва, със специален транзитен документ вместо визи.
След като Москва едва ли не причисли Дания към страните, покровителстващи тероризма, заради провеждането на Световния чеченски конгрес в Копенхаген, срещата на върха бе преместена от датската столица в Брюксел. Около стотина прочеченски активисти демонстрираха днес в Брюксел срещу политиката на руския президент в размирната република. "Путин е терорист", "Газът - новата форма на убийствата", гласяха някои от плакатите.