Кметовете от Националното сдружение на общините заявиха пред ръководствата на БСП, СДС и ДПС, че с макрорамката на Бюджет 2003-та, в частта й за общините, има опасност общинските бюджети да не бъдат приети. Причината за това ще бъде липса на средства и възможността да бъдат натрупани 120 милиона лева нови общински дългове.

Според кметовете в бюджета приходите от ДОД в общинските бюджети са нереални и с тази макрорамка общинските финанси се връщат под нивото на 2001-ва година. С предвидените средства за общините догодина, те ще натрупват по 15 млн.лв. месечно нови дългове. Това заяви председателят на Националното сдружение на общините Венелин Узунов. Кметовете от сдружението  предупредиха, че ако не бъдат приети предложенията им за Бюджет 2003, още през февруари месец може да има затворени училища, детски градини и болници заради неплатено парно. В малките общини няма приходи от приватизация и ако им бъдат отнети капиталовите разходи ще трябва училищата и болниците там да бъдат закрити. Те искат държавата да поеме изцяло финансирането на областните болници и училищата. Според тях, ако държавата не обезпечи 100% държавните дейности на общинско ниво, 70% от общините ще се окажат във финансов колапс.


"Не искаме да оставате с впечатление, че сме дошли да просим пари. Ние просто не искаме да се връщаме назад. При положение,че влошим икономическото състояние на 70% от общините ще направим две крачки назад", каза кметът на Шумен Веселин Златев.


Ръководствата на БСП, ДПС и СДС заявиха,че тревогите на кметовете са основателни.


"Аз също не бих приел, ако съм кмет 40 млн. лв. за над 200 общини за капиталови разходи", каза Ремзи Осман от ДПС.

Депутатите от БСП,СДС и ДПС, които се срещнаха с недоволните от Бюджет 2003, в частта му за общините кметове, обещаха своята политическа подкрепа.