Във връзка със зачестилите случаи на удавяния, Министерството на извънредните ситуации апелира за повишено внимание при ползването на охраняемите и неохраняеми водоеми.

От началото на летния сезон водолазните екипи са участвали в 39 акции по издирване на удавени хора. Всички инциденти са станали в неохраняеми водоеми.

Водолазите са извадили телата на 14 души от язовири, останалите 25 са се удавили в реки и в други водни басейни.

Министерството на извънредните ситуации напомня, че трябва да се спазват ограниченията и правилата за безопасност.

Недопустимо е да се влиза във водата на места, където къпането е забранено.

Посещавайте охраняемите водоеми и не оставяйте децата без надзор; избягвайте безлюдните плажове; не забравяйте, че студената вода може да предизвика шок; не влизайте във водата след хранене; бъдете внимателни и не надценявайте възможностите си, особено в непознати водни басейни, съветват от министерството.

При оказване на помощ на давещ се човек от изключителна важност са първите няколко минути.

От министерството апелират още да се сигнализират своевременно спасителните и водолазните екипи на МИС и на Българския Червен кръст.

Спешният телефон, на които граждани в беда могат да се обадят, е 112. Центърът на 112 в София обслужва областите София, Софийска, Кюстендил, Перник и Благоевград. Центърът в Русе, който е на тестови режим, е за областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Силистра.

Номерът на Ситуационния център на Министерството на извънредните ситуации е 02/ 862-60-75.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето