Нов инцидент е станал вчера във френската ядрена централа "Трикастен". От френската институция за ядрена безопасност са определили нулева степен на опасност. Причината за аварията е изтичане на радиоактивен прах по време на на профилактика на реактора.

Сто двайсет и девет служители на централата са преминали медицински преглед след отделянето на радиоактивния прах. При 100 от тях са констатирани заразявания с радиоактивни елементи, чиято степен е 40 пъти под годишната норма, съобщи пресслужбата на централата.

При операции по поддръжка на спрян реактор е била отворена тръба, от която се е отделил радиоактивният прах, съобщи ръководството на централа, но определи инцидента като "без опасни последици".

Това е вторият инцидент в тази централа след отделянето на радиоактивна течност на 7 срещу 8 юли и общо четвъртият инцидент във френска ядрена централа за последните 15 дни.

На 17 юли бе констатирано изтичане на радиоактивна течност в завод на филиал на фирмата "Арева" в Роман-сюр-Изер, югоизточна Франция. На 18 юли 15 служители са били "съвсем леко заразени" от радиоактивни елементи в ядрената централа в Сент-Албан/Сен-Морис, югоизточна Франция.

 

Спортните събития от деня

Филмите на bTV

Гледай bTV на живо

Времето