Те предупреждават, че ако предложеният от правителството вариант за София бъде одобрен, ще се наложи увеличаване на таксите в детските градини, на храната в училищата, на билетите в градския транспорт, на такса "смет" и други. Кметовете искат данък общ доход да остане 100% в общинския бюджет.

В проектобюджет 2003 за София са предвидени 305 милиона лева. Според кметовете на 24-те столични района средствата са крайно недостатъчни.

Милор Михайлов, кмет на "Банкя", смята, че "меко казано, ни очаква много тежка зима".

Кметът на район "Изгрев" Ангел Иванов е на мнение, че необходимият за София минимум е 420 милиона лева.

В откритото си писмо кметовете твърдят, че с орязването на средствата училищата, детските градини и градския транспорт в София се обричат на мизерно съществуване.

"Тази рамка предполага общината да увеличи таксата за детска градина, такса смет, която тежест ще се поеме от самите хора, от самите жители на столицата", коментира Милор Михайлов.

В момента таксата за детска градина е 20 лева, а реално за издръжката на едно дете се харчат между 160 и 180 лева.

Кметовете настояват и за това в столичния бюджет да постъпи пълният размер на данък общ доход, плащан от софиянци, а не както предлага правителството само 40%. Те предупреждават, че ако исканията им не бъдат уважени, има опасност от бунтове.

Междувременно стана ясно, че кметът на Русе Елеонора Николова ще поиска утре на среща с народните представители от района да лобират за корекции в проектобюджета за догодина. Тя настоява 95% от данък общ доход да остава в общината. Според Елеонора Николова в общинския бюджет за следващата година се очертава общ дефицит от около 90 милиона лева.