43-годишният Огнян Балевски и 52-годишният Димитър Димитров изчезват във водите на залива Анаба в нощта на четвъртък срещу петък. На борда на яхтата "Йосиф и Ана" е имало общо четирима души.

По думите на Любомир Тодоров, говорител на Министерството на външните работи, целият екипаж е изхвърлен в големите вълни. Двама от моряците успяват да доплуват до брега и са спасени. По информация на Външно министерство, това са 25-годишният Руси Рачев и 30-годишният Александър Великов. Те са настанени в болницата "Ибн сина" в град Анаба, като предстои в най-скоро време да бъдат изписани и настанени в посолство ни в Алжир.

От Огнян Балевски и Димитър Димитров, които изчезват в бурята, трети ден няма следа. Балевски е председател, а Димитров - касиер на яхтклуб "Варна".

Говорителят на Министерството на външните работи смята, че все още има надежда изчезналите българи да бъдат открити. "Има международни стандарти за тези издирвания и ние се надяваме, че биха могли да бъдат намерени и спасени", каза той.

В нощта на бурята в залива Анаба се е намирала още една българска яхта - "Съни Куин". Връзка с петчленния екипаж е установена вчера. Яхтата продължава към испанското пристанище Алмерия, като всички на борда й са добре, информира Любомир Тодоров.

"Йосиф и Ана" и "Съни Куин" са регистрирани в яхтеното пристанище "Златни пясъци" край Варна. Българите и от двата екипажа са имали опит в мореплаването. Малките яхти обаче не са били пригодени за дълги презокеански плавания.